Co wybrać - TDI czy TFSI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratoRS
    • 2004
    • 25757
    • Audi

bezduszny, Hehe ciekawe czy Patryk & Szymon zrobia drogowy program dla klienta na 240KM :diabelski_usmiech
    Spritmonitor.de

Komentarz

• Zamieszczone przez Maicroft
      Hehe ciekawe czy Patryk & Szymon zrobia drogowy program dla klienta na 240KM
      Jak zapłaci.... :diabelski_usmiech

Niedawno prowadziłem BMW 740d E38'01 Individual..... no to jest dopiero piękny dizelek i 245 KM

...bolesny jest tylko powrót do swojej skodziny potem :cry:

Komentarz

• bartolini1978
        Elegance
        • 2006
        • 755

Zamieszczone przez bezduszny
        BMW 740d
        a nie 730d :?:

Komentarz

• bartolini1978, coś takiego jak to: http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=122060129

Komentarz

• bartolini1978
            Elegance
            • 2006
            • 755

ok ale po programnie ma ok 280 km i 650 nm
            Sory zle pojołem posta

Komentarz

• bartolini1978, nawet i 300KM podobno
              otomoto.pl to internetowa giełda samochodowa. W otoMoto kupisz i sprzedasz samochody osobowe, dostawcze, ciężarowe i motocykle, ale także maszyny o różnym przeznaczeniu, np. budowlane i rolnicze.

Komentarz

• bartolini1978
                Elegance
                • 2006
                • 755

No 300km to jest to
                Ostatnio jeździłem A8 4.0 TDI MTM 333km 750 MN . Napisze tylko tyle : jak to zapi…..
                no i 280 licznikowe idzie

Komentarz

• A jak przesiadka do Octavii wyglądała po takiej jeździe ? :diabelski_usmiech

Komentarz

• bartolini1978
                    Elegance
                    • 2006
                    • 755

Powiem dyplomatycznie dziwnie (przepaść) :szeroki_usmiech . Audi A8 z tym silnikiem to bajka .Kopa ma strasznego a zawieszenie jest bajeczne. Mimo 19 nie czujesz dyskomfortu a ma zakrętach prowadzi się jak gokart ,

Komentarz

• QBA
                      RS
                      • 2004
                      • 2646

Zamieszczone przez bartolini1978
                      no i 280 licznikowe idzie
                      Niestety odejmij nawet do 20km/h :? Przy maksymalnych predkosciach czasami liczniki potrafia "troche" przeklamywac. A ciekawe, czy to Audi mialo zdjety ogranicznik, bo jezeli nie, to strasznie duzo przeklamuje ten licznik :twisted:

U mnie przy ~240-245km/h na liczniku, GPS pokazuje 230km/h.
                      U mojego ojca w ST220 przy 260 km/h, GPS pokazuje 250 km/h.

No i takich przyladow moglbym mnozyc wiele :P Naprzyklad Focus I 2.0 licznikowo pojechal 225km/h, gdzie prawdziwy jego maks to 205-210km/h

Komentarz

• bartolini1978
                        Elegance
                        • 2006
                        • 755

Zamieszczone przez QBA
                        Niestety odejmij nawet do 20km/h Przy maksymalnych predkosciach czasami liczniki potrafia "troche" przeklamywac. A ciekawe, czy to Audi mialo zdjety ogranicznik, bo jezeli nie, to strasznie duzo przeklamuje ten licznik
                        Ogranicznik wek . Nawet 260 prawdziwe to i tak ładny wynik

Komentarz

• QBA
                          RS
                          • 2004
                          • 2646

No jasne, ze ladny k Szkoda, ze u nas jest tak niewiele miejsc, gdzie mozna by bylo sie bez stresu do takiej predkosci rozpedzic :?

Komentarz

• Jabar1975
                            RS
                            • 2006
                            • 3331

Zamieszczone przez QBA
                            Szkoda, ze u nas jest tak niewiele miejsc, gdzie mozna by bylo sie bez stresu do takiej predkosci rozpedzi
                            na siekierkowskim :diabelski_usmiech
                            nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• QBA
                              RS
                              • 2004
                              • 2646

Jabar1975, no ja wiem, tak samo jak obwodnica Radzymina, a i na Trasie Torunskiej da rade :P Ale chodzilo mi glownie o trasy, gdzie monzaby taka predkosc trzymac bez wiekszych problemow (czyt. autostrady )

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

Zamieszczone przez QBA
                                ...tak samo jak obwodnica Radzymina...
                                zwlaszcza teraz kurde :evil:
                                saport techniczny baj DGW
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm
                                no i nie ma :-)

Komentarz

• QBA
                                  RS
                                  • 2004
                                  • 2646

Teraz to nie wiem jak jest, bo dawno tamtedy nie jechalem, ale z tego co sie orientuje, to zamkneli fragment w strone Wyszkowa. Wiesz co sie stalo?

Komentarz

• misiekwaw
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 7715
                                    • Ford

Zamieszczone przez Maicroft
                                    bezduszny, Hehe ciekawe czy Patryk & Szymon zrobia drogowy program dla klienta na 240KM :diabelski_usmiech
                                    na sr.pl Patryk napisal, ze dla klienta 240KM 8)
                                    Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                    http://www.disi-tune.pl
                                    Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                    Był WRX
                                    Była Octa

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

Zamieszczone przez QBA
                                      Teraz to nie wiem jak jest, bo dawno tamtedy nie jechalem, ale z tego co sie orientuje, to zamkneli fragment w strone Wyszkowa. Wiesz co sie stalo?
                                      calosc zamkneli :!:
                                      jest tylko jedna nitka na calej dlugosci, ruch w 2 kierunkach i prawie caly czas zakaz wyprzedzania :evil:

niby jakis remont jest...
                                      saport techniczny baj DGW
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm
                                      no i nie ma :-)

Komentarz

• Zibi
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 491

Hello

Powracajac troche bardziej w strone watku
                                        W konfiguratorze Skody ( http://www.cc.skoda.pl/ ) pojawila sie Skoda Octavia RS 2.0 TDI
                                        Hatchback zaczyna sie od 111800 PLN
                                        Kombiak to odpowiednio 116100 PLN

Pozdrawiam
                                        Zibi

Komentarz

• Na stronie Skoda Polska w cenniku są też podane osiągi ( przyspieszenie, prędkość,
                                          elastyczność ) RS benzyny i diesla. Benzyna pod każdym względem ( również elastyczności) masakruje diesla.
                                          Jeśli brać takie auto to dla osiągów i dlatego na ten moment bez chwili wahania
                                          wziąłbym benzynę.

Komentarz

• cieq
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 745
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • AGU 1.8 20VT 150 KM
                                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

A zwróciliście uwagę że w konfiguratorze wybierając O II RS w zakładce "wersja silnika" po kliknięciu na 2.0 TFSI rozwija sie na dole takie okienko z informacjami (przyśpieszenie, elastyczność itd.) i jest obrazek z obudową silnika "20V turbo"?
                                            1.8T rulez :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
                                            www.pinkbike.com

Komentarz

• Garret
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 1196
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez Kaszana
                                              Na stronie Skoda Polska w cenniku są też podane osiągi ( przyspieszenie, prędkość,
                                              elastyczność ) RS benzyny i diesla. Benzyna pod każdym względem ( również elastyczności) masakruje diesla.
                                              Jeśli brać takie auto to dla osiągów i dlatego na ten moment bez chwili wahania
                                              wziąłbym benzynę.
                                              Tylko zwróć uwagę że pomiary elastyczności są podawane dla V/VI biegu
                                              Może się mylę ale diesel z racji dłuższych przełożeń przy 60km/h będzie miał z 1100-1150 obr/min podczas gdy benzyna jakies 1500obr/min. Max. moment obydwa mają od 1800 obr/min. stąd tak duża różnica (9,5 s vs 13,5).
                                              Kto w normalnym ruchu ostro przyspiesza na VI od 1100 obr?? :lol:
                                              Przy przyspieszaniu w zakresie 80-120km/h różnice już sa znacząco mniejsze (odpowiednio 0,6s/1,1s) więc nie nazwałbym tego "masakrowaniem" aczkolwiek zgadzam sie, że benzyna jest szybsza :szeroki_usmiech
                                              Garret

-----------
                                              Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• MiKruS
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 7976

Przede wszystkim, zeby sie wypowiadac, to warto miec pojecie o temacie w ktorym ta wypowiedz nastepuje.

Ja moze pojecia do konca nie mam, gdyz nie jezdzilem nigdy seryjnym TDI 2.0 o mocy 170 koni, ale mam pewne wyobrazenie o mozliwosciach takiego samochodu.

Tak sie sklada rowniez, ze jezdzilem samochodem wyposazonym w silnik 2.0 TFSI. Moge wiec smialo powiedziec, ze jesli ktos wierzy w jakies nadprzyrodzone mozliwosci tego silnika, to jest w duzym bledzie.
                                                Jest to mocna jednostka napedowa, ktora jest w stanie tchnąć dużo życia w auta klasy kompakt+, ale prosze mi wierzyc daleko temu czemus do rakiety.

Poniewaz mam mniej wiecej jakie takie wyobrazenie jak jezdzą diesle o mocy ok. 170koni, wiec mysle, ze nie bedzie naduzyciem jesli napisze, ze przepasci miedzy RS TFSI a RS TDI na dordze raczej na pewno nie bedzie.

Owszem ten pierwszy bedzie szybszy i to nie ulega watpliwosciom, ale myslenie, ze jest to auto z innego wymiaru szybkosciowego jest bledem - malo tego - uwazam, ze jest smieszne i swaidczy o braku wiedzy i/lub doswiadczenia.

Od siebie moge napisac tyle - gdyby nie szoda mi bylo pieniedzy na utrzymanie auta benzynowego, to z pewnoscia kupilbym TFSI i zmodyfikowal na jakies 250 koni.
                                                Natomiast poniewaz jestem raczej oszczedny, to jednostka TDI zmodyfikowana na jakies 200-220 koni jest dla mnie osobiscie lepsza. Do tego wcale nie bedzie zauwazalnie wolniejsza.
                                                TDI 205PS

Komentarz

• Iron
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 281

Zamieszczone przez cieq
                                                  A zwróciliście uwagę że w konfiguratorze wybierając O II RS w zakładce "wersja silnika" po kliknięciu na 2.0 TFSI rozwija sie na dole takie okienko z informacjami (przyśpieszenie, elastyczność itd.) i jest obrazek z obudową silnika "20V turbo"?
                                                  1.8T rulez :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
                                                  :lol :lol :lol :lol :lol :lol :lol :lol :lol :lol :lol :lol :lol :lol :lol :lol :lol

[ Dodano: Sro 30 Sie, 06 15:05 ]
                                                  Zamieszczone przez MiKruS
                                                  Od siebie moge napisac tyle - gdyby nie szoda mi bylo pieniedzy na utrzymanie auta benzynowego, to z pewnoscia kupilbym TFSI i zmodyfikowal na jakies 250 koni.
                                                  Natomiast poniewaz jestem raczej oszczedny, to jednostka TDI zmodyfikowana na jakies 200-220 koni jest dla mnie osobiscie lepsza. Do tego wcale nie bedzie zauwazalnie wolniejsza.
                                                  Wiem, że może to było pisane... szukałem ale nie znalazłem konkrentej przekonującej odpwiedzi na poniższe pytanie: Czy spokojnie mogę na gwarancji podnieść moc do tych 200-200KM, nie tracąc jej?
                                                  Ogólnie na forach tunerów to oczywiście odpowiedzą mi, że spokojnie można ... ale wiemy, że chcą zarobić . Jeżeli offtopic to mnie pogońcie :zastrzelic

Oczekuje:
                                                  Superb III L&K 2.0 TSI 280KM 4x4 DSG - niedługo będzie

Obecnie:
                                                  Citigo Style ASG
                                                  Kymco Downtown 300i ABS

Komentarz

• holl
                                                    Classic
                                                    • 2006
                                                    • 8

Witam,

Od lipca jeżdżę OII RS - TFSI oczywiście.
                                                    Czy wybrać TDI czy TFSI? Dobre pytanie. Jeśli masz akcje Orlenu proponuję RS.
                                                    Moment wystarczający - dobrze ciągnie od samego dołu, aby odczuć, że jeździsz RS przy zmianie biegu na wyższy nie możesz zejść poniśej 4000 rpm.
                                                    Osiągi - ok. 7 s. do setki - nie ma większego problemu. V-max: 250 bez przeszkód (na Ultimate 98). Udało mi się ją rozkołysać do 260 km/h, ale na to trzeba dobrego wiatru i długiej prostej.
                                                    Spalanie - w mieście nie zejdziesz poniżej 10 l - nie ma szans, nawet nie przekraczając 2500 obr./min. i 70 km/h. Przy normalnej jeździe - 13-14, przy 200 - ok. 17l/100 km, przy 250 km/h - 23-25 litrów. Musisz się liczyć ze średnim spalaniem ok. 12 l w cyklu mieszanym.
                                                    Przed RS-ka jeździłem OII 2.0 TDI - w porównaniu do nie RS prowadzi się lepiej (w TDI też miałem full opcję i 225/45/17), momen podobny. Jedna (poza zużyciem oczywiście) zasadnicza różnica: RS budzi się ponownie do życia od 180 km/h i ciągnie równo do 230. No i ten dźwięk przy 6000 obrotów. Bajka.

Czy kupiłbym RS TDI? Teraz tak, ale jak zamawiałem moją w maju nie było takiej opcji. A szkoda.

Pozdrawiam
                                                    holl

Komentarz

Pracuję...